Skip to main content

На 2 април стартира менторската програма на Фондация „Мисия Криле“ в гр. Харманли за овластяване на лидери от бежанската и мигрантската общности, която разработихме в изпълнение на дейностите ни по проект „Регионален модел за овластяване на уязвими бежанци и мигранти, търсещи закрила в страната“ финансиран от Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г.

Близо 20 активни бежанци, чакащи своите производства за международна закрила, се включиха. Интензивната интерактивна работа продължи 3 дни и се родиха много идеи за това, как всеки един от тях може да бъде полезен на другите и общността, докато чака приключването на производството си за закрила.

Само месец по-късно стартираха и първите дейности.
Пет прекрасни жени решиха да приготвят традиционни сладки от своето родно място по повод празника Рамазан Байрам на 2 май. Те успяха да направят 7 пълни кашона ухаещи и невероятно вкусни сладки, които пакетираха и подариха на свои сънародници и служители от бежанския център в Харманли.

Няколко дни след това започнаха дългоочакваните и подготвяни ателиета – по рисуване и за социални умения за деца в бежанския център, водени от участници от менторската ни програма Инициативите са изцяло техни авторски идеи, които са подкрепени от организацията. Ахмед и Мустафа (на снимките) са лидери на своите доброволчески групи, които откриха с интерактивни занятия сесиите. Интересът е огромен от деца, подрастващи и жени бежанци, настанени в центъра. Двамата са професионалисти в своята област и решиха да се впуснат в предизвикателството да помагат доброволно на другите и свършат нещо полезно, докато чакат своето производство за закрила.

Класовете по рисуване се провеждат два пъти седмично на територията на бежанския център в специално обособена зала за това.

„Тези часове по изкуство изглеждат като слънце в ежедневието в лагера! Това е наистина чудесен шанс за хората, които участват, да имат връзка с изкуството и красотата!“, споделя Ваня Бонева, обучител и ментор по програмата.

Leave a Reply

Фондация "Мисия Криле"
гр. Стара Загора,
ул. „Христо Ботев“ 205
тел. 042/660328, 0897/ 653598
Е-мейл: office@missionwings.bg www.missionwings.bg